5. januára 2016

Priesvitný a lesklý život umelých múch

 
Moderné muškárenie nám prináša často novinky, nad ktorými s nedôverou krútime hlavami. Napriek tomu nás láka vyskúšať niečo nové, čo sme doposiaľ neskúsili buď z nevedomosti alebo z obavy čo inovácia spôsobí, ako zasiahne, či dokonca zmení náš konzervatívny spôsob viazania múch.
Každý muškár a viazač si vycibrí počas hodín strávených za zverákom svojmu srdcu blízku techniku viazania. Každý muškár a viazač si osvojí isté postupy a  materiály, s ktorými sa nerád lúči, alebo ich nerád mení. Vývoj však ide dopredu a zrejme len naša flexibilita nám pomôže nezaspať na vavrínoch. Uvažoval som pred časom, či by nebolo od veci oprášiť niektoré pôvodné vzory múch, ktoré naviazali priekopníci muškárenia. Úprimne povedané, stretol som sa s nimi len v knihách, aj vzhľadom na svoj vek a krátkosť doby čo trávim za muškárskym zverákom. Žiadnu z podobných ,,oldies,, múch som nevidel ani u starších muškárov, ktorí majú nejakú tú štvrť- storočnicu odchytanú a odviazanú. Aj tí starší sa nenápadne a potichu prispôsobili dobe a začali používať nové materiály a vylepšovať svoje bestsellery, ktoré boli často zabudnuté v rohoch, časom ošumelých o to však vzácnejších muškovníc.
Keďže sa nepatrí v mojom rannom muškárskom veku čosi hodnotiť, pokúsim sa skôr konštatovať alebo sa zamyslieť nad jedným z množstva fenoménov, s ktorými sa pri viazaní múch stretávam. U jedných je ospevovaný u iných zatracovaný. Hlavne konzervatívne uvažujúci muškári sa bránia zubami nechtami. Nezazlievam im to. Zrejme majú v úmysle uchovať pre ďalšie generácia muškárov klasické viazacie techniky s použitím klasických materiálov.
Tým kontroverzným materiálom je podľa mňa LAK a tou kontroverznou viazacou   technikou je LAKOVANIE. Poznám skutočne aj v dnešnej dobe tvrdých ,,nelakovačov,, . Proste si stoja za svojím a určite majú adekvátne dôvody. Ja osobne patrím k tým kvázi modernejším, dobou ,,skazeným,, muškárom, čo lakujú o dušu každú muchu čo znesie lak a neuberie to z jej celkového pôvabu a účinnosti pri love.

Lak nám v istých prípadoch muchu oživí, čo spôsobuje pravdepodobne jeho priesvitnosť a lesk.  Telíčka živého hmyzu sú často značne priesvitné s jasne viditeľnými drobnými vnútornosťami. Práve tento efekt dosiahneme použitím laku vo vhodných prípadoch. Lak okrem iného spevní  telíčka napríklad mikro múch, či už mokrých alebo suchých. Pri suchých muchách treba v každom prípade lak viac rozriediť, lebo silná a hustá vrstva laku nám telíčko jednak zdeformuje (zhrubne) a jednak zvýši hmotnosť mušky samotnej, čo je v našom prípade nežiadúce ak chceme, aby mucha plávala na hladine. Pri nymfách je to nepodstatné, i keď aj tu príliš hrubá vrstva laku nepridá nymfám na ,,kráse,, či účinnosti.
 Ďalšou lakovanou časťou múch a strímrov sú ich hlavičky či hlavy. Hlavne u strímrov sa s lakovaním hláv stretávame často a osobne to praktizujem od svojich viazačských začiatkov. S postupom času som si obľúbil viazať strímriky s celo lakovanou hlavou, na ktorej sú pod lakom zaliate aj oči. Strímre vyzerajú skutočne efektne a aj ich účinnosť a pohyb vo vode sa zmenil. Podľa mňa k lepšiemu. Strímre ožijú. Hlavička je na mojich strímroch dosť veľká a zaberá odhadom  ¼  dĺžky  ramienka háku. Lakom zaliate oči na hlavičke pôsobia fascinujúco, dôverihodne  a strímer je pre ryby neodolateľný.    Tak ako výhody a pozitíva má lak aj isté sprievodné nevýhody. Teda ja to považujem za nevýhody. Je to jeho krehkosť a lámavosť. Pri love na nymfu, suchú muchu ale aj strímra s lakovaným telíčkom alebo celou hlavou dochádza čas od času k  nežiadúcim dotykom muchy s inými telesami. Okrem dotykov s vodou, ktorá až tak neškodí, sú to prevažne konáre, kamene a aj tráva poväčšine nachádzajúca sa za naším chrbtom. Pri nežiadúcich kontaktoch s týmito telesami dochádza od praskania a olupovania laku až k postupnému zničeniu celej muchy. Popraskané a olúpané telíčko či hlava mušky alebo strímra pôsobí značne nepôvabne nie len pre oko muškára. Oprava takejto mušky nie je nemožná ale vo väčšine prípadov dosť pracná a tak často aj keď muchu neodtrhnem napríklad na  rybe, konároch či koreňoch pod hladinou aj tak skončí niekde zabudnutá v krabičke alebo rovno v koši. Mucha sa samozrejme dá zrenovovať spôsobom kompletného zrezania materiálu, z ktorého je uviazaná a opätovného naviazania novej, po prípade aj úplne inej muchy. Ušetríme v tomto prípade aspoň jeden strímrový či nymfový hák.

 Lakovanie na muchách, hlavne strímroch a pakomároch, praktizujem vo viacerých vrstvách z dôvodu lepšieho vzhľadu lakovanej časti mušky, aby som zakryl prvotne vzniknuté póry a nerovnosti. Napríklad pri hlavách strímrov lakujem najprv s redším lakom, ktorý schne pomerne rýchlo a hlavne zaleje lepšie póry viazacej nite ako lak hustý a vytvorím si akýsi pevný podklad vhodný na nanášanie hustejších lakov. Po uschnutí prvej  vrstvy je ešte povrch lakovanej časti značne pórovitý takže  na vyrovnanie použijem o čosi hustejší lak. Po zaschnutí hustejšieho laku na druhej, prípadne tretej vrstve znova použijem na ukončenie procesu lakovania lak veľmi riedky. Nanášanie riedkeho laku opakujem do vtedy, kým nie je povrch hlavičky strímra prijateľne rovný a symetrický. Na hustotu či riedkosť laku nie je žiaden recept, proste to musíte cítiť v rukách.
Lak by mal mať takú hustotu, aby sa neťahal, a nespôsoboval tak lepenie lakovacej ihly k lakovanej časti mušky. Riedenie laku riešim toulénom v malom množstve. V každom prípade je potrebné mať na lakovanie pripravené minimálne dve fľaštičky s lakom. Jednu s hustejším a jednu s redším. Redší lak je vhodný napríklad aj na lakovanie tiel suchých mušiek, kde na telíčko použijeme napríklad odratý sŕpok páva, alebo na prelakovanie – pretretie epoxydových očí na hlavách strímrov, ktoré môžu byť poškodené alebo nelesklé. Riedky lak dodá očiam opätovne lesk, ktorý je tak potrebný práve pri strímroch. Oko je pri strímroch  často záchytným bodom, ktorý si dravec všíma najskôr pri útoku. Preto  na lesk oka strímra by sme si mali dať pozor pri viazaní.


Pri lakovaní sa nám môže stať, že lak nezaschne na muške v pravidelnom tvare, o ktorý nám ide. Vznikne akási deformácia, nepravidelnosť, lak sa zleje do jedného miesta. Predchádzať tomu môžeme tým, že použijeme sušičku. Sušička pozostáva  z korku v kruhovom tvare, ktorý je upevnený na elektromotor s nízkymi otáčkami. Otáčaním lakovaných,  do korku napichaných múch, sa lak rozloží a zaschne rovnomerne. Ja to riešim jemným ofúkaním hneď po nalakovaní, aby sa mi vytvorila škrupinka a zavesením muchy dole hlavou. Keďže viažem len pre seba a v malých množstvách úplne mi to postačuje. Okrem toho sa mi tieto kvázi elektro-technické vylepšenia na schnutie múch nie príliš pozdávajú. Neviem sa s nimi akosi stotožniť a tak ich radšej obchádzam alebo hľadám iné riešenia.  Napríklad pri pakomároch si do krabice alebo polystyrénu napichám ostré drevené špáradlá a nalakované muchy nastokávam na očká háčikov dole hlavami. Lak sa rozloží na telíčku mušky vskutku veľmi dobre a má tendencie stekať ku hlavohrudi, ktorá je tak mohutnejšia a prechod medzi telom a hlavohruďou plynulý.

Osobne mi lakovanie častí tiel múch prináša radosť a teším sa hlavne na výsledný efekt, ktorý netrpezlivo očakávam už po prvom namočení lakovacej ihly do laku. Lakovanie je však zdĺhavejšia metóda kvôli dobe schnutia samotného laku. Takže si na to musíme nájsť jednak viac času a jednak je potrebné nechať lak ,,dozrieť,,. Skutočne dokonalé vytvrdnutie a uschnutie laku nastáva až po niekoľkých hodinách. Proces schnutia urýchlime ak muchy necháme na teplejšom mieste. Nechcem tu nikoho nabádať k rovnakým postupom, ktoré používam, ani k zavedeniu laku do viazačského arzenálu na vašich viazačských stolíkoch, ale ak neskúsite neviete o čo ste prišli a výsledok lakovania múch Vás určite milo prekvapí. Predpokladám, že viazači majú isté estetické cítenie a sú v podstate dizajnérmi, modelármi či dokonca umelcami. Verím, že lakovanie aspoň zo zvedavosti vyskúšate a so svojimi poznatkami sa podelíte s ďalšími viazačmi, ktorí váhajú lakovať.

Ľubo ´Percas´ Augustinský

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára