5. marca 2017

Pozitívum 2017

                            Banskobystrická mestká organizácia SRZ zorganizovala 25.2.2017 každoročné zasadanie všetkých troch svojich organizácii, kde ako hlavná téma dominovala otázka ohľadom revíru Hron č.9a a jeho zotrvaní v režime  chyť a pusť. Ja aj moji známy sme očakávali boj za zachovanie tohoto režimu. Aké však bolo moje prekvapenie keď zo zhruba 190 zúčastnených členov našej organizácie boli len 5ti proti a
jeden sa zdržal hlasovania. Podľa výsledkov hlasovania by od roku 2018 mal revír Hron č.9a ostať v režime chyť a pusť ako doteraz, len s tým rozdielom, že bude vyradený z celoslovenskej povolenky po vzore Ružomberskej organizácie. Pevne dúfam, že týmto krokom sa už aj tak dobrý revír ešte zlepší, pretože vyšší príjem z povoleniek povedie k ešte lepšej starostlivosti oň.


                        Zaujímavosťou bola aj  rozsiahla odborná prezentácia pána RNDr. Vladimír Mužíka o účinnosti rybochodu Šalkovskej MVE, podopretá aj dlhodobým pozorovaním pomocou podvodnej kamery a odbornými kontrolnými odlovmi. Rybochod sa javí ako najlepší na Slovensku, čo ale neznižuje negatívne dopady samotnej MVE na okolie a hlavne na riečny ekosystém rieky Hron v podobe hromadenia smradľavého bahna a kalu a výrazného zdvihnutia spodnej vody.
                             
 Prezentácia bola podporená mnohými grafmi a fotkami z výskumu v teréne počas 3och rokov

Celkový výsledok z tohoto zasadnutia hodnotím veľmi pozitívne, hlavne pochopenie výhod revíru chyť pusť na rieke od drvivej časti členov našej organizácie. Ďakujem aj vedeniu našej organizácie k jednoznačnej podpore tejto otázky.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára