7. januára 2016

Kúpele

Druhovia naši v muškárskej zbroji, vy ktorí to poznáte, viete že prsačky sú vynikajúci vynález, jediná ich nevýhoda je zdĺhavé vyzliekanie.
         Všeličo sa dá zažiť pri rybačke, krásne, možné aj nemožné, smutné ale aj prešpikované humornými zápletkami a vtedy tá veselosť, zábava ide na vrub niekoho, komu daná situácia taká smiešna vôbec nepripadá. A presne do takej sa dostal aj môj priateľ, no nemôžem ho menovať celým menom, neskôr pochopíte prečo, ale nazvime ho napríklad Jankom. Jeden júlový večer dokvitol milý Ja-níčko potichu ako zápach, s tým že doma sa to už nedá vydržať. Celú dovolenku maľoval byt, kládol dlaždice, len aby maminke oči zalepil a zvyšok sezóny sa mohol cohniť za svojimi milovanými rybami. A keďže aj môj prút pomaly zapadal prachom a nutne potreboval oprášiť, nemusel ma dlho prehovárať. Zajtra ideme na ne. Brieždenie nás zastihlo v hrkotajúcej škodovke, ktorá sa nezadržateľne, obrovskou rýchlosťou rútila k Oravskému podzámku. Len Janík nevyzeral taký šťastný, ako by podľa všetkého mal byť. Zadumane hľadel pred seba a šomral čosi o tom ako sa nadrel a ani raňajky mu nemal kto pripraviť, ešte k tomu zaspal tak do ruksaku spakoval celý obsah chladničky to znamená dve konzervy, prvý ranný poryv hladu zahnal dúškom osviežujúcej zakysanky a nakoniec to ešte vyzerá na dážď. Ticho v aute okrem burácajúceho motora občas rušili podivné, mne neznáme zvuky, ktoré sa mi zdalo, prichádzali od môjho priateľa, ale keďže on už mlčal, nič nevysvetľoval, zbytočně som sa nevypytoval. Koniec koncov, už sme dorazili k rieke a na nezmyselné diskusie neostával čas. Bleskovo sme navliekli neoprény, naviazali mušky a ako vydry tíško vkĺzli do prúdu, kde na nás čakali prenáramným apetítom oplývajúce kapitálne kusy.
            To sme si mysleli. Ale lipne na podiv neboli hladné a už vôbec nie kapitálne. Keď sa aj nejaký zdvihol tak za chvíľu vysvitlo, že je to len dorastenec, taký pubertálny nevyškolený šuhajec, ktorý by aj holý háčik zhltol. A tak sme školili a školili, raz na sucho, raz na mokro, do tretice niečo medzi tým, už aj slnko vyšlo a stúpalo stále vyššie a vyššie a pálilo stále viac a viac. V tom loveckom zápale sme sa od seba pozvoľna vzďaľovali až kým Janík čudne balansujúc nezmizol za ohybom rieky. To nemal robiť, nemal sa stratiť z dohľadu môjho bdelého oka. Totiž v tú chvíľu pochytila môjho priateľa strašná ťažoba. Ale to už iste tušíte, milí priatelia, že do deja razantne vstúpil kyslomliečny nápoj, ktorý ráno s takou chuťou vlial do seba a začal naplno demonštrovať svoje ničivé schopnosti. A následky tohoto nerozvážneho stolovania? Jankovi zahurtovalo v bruchu, neznáma sila ho ako vojenský povel zvrtla smerom ku brehu, podotýkam bolo to vzorové čelom vzad, ešte aj ľavou nohou vykročil a ako namydlený blesk sa rútil do najbližšej vrbiny, aby vykonal to, čo vykonať nutne musel. Druhovia naši v muškárskej zbroji, vy ktorí to poznáte, viete že prsačky sú vynikajúci vynález, jediná ich nevýhoda je zdĺhavé vyzliekanie, sťažený pohyb a to ešte musel odhadzovať udicu, košík, podberák dokonca aj čiapku v tej súre stratil. Ale stihol načas dobehnúť do vrbiny, nie však úplne na 100%. Niečo, teda dobrých 20% aj v brodiakoch ostalo. Teoreticky mohol Janíčko chytať ďalej, lebo neoprény neprepustia médium ani dnu, ani von, nezradia čo sa prihodilo, ale nie je to výhra behať s pošpinenými gaťami a následne v tej horúčosti aj so zaparenou sednicou hore dolu a keďže čas bol súci, slniečko stále pálilo, dostal náš rybár výborný a zmysluplný nápad. V mieste, kde ho nehoda postretla vytvorila vďačná rieka spolu s miestnymi obyvateľmi ktorí tu dolujú štrk nádhernú pláž. Aj hĺbka vody bola ideálna, tak stačilo len časť oblečenia preprať, porozkladať na rozhorúčené kamene a očistu tela podľa vzoru niektorých východných národov, podotýkam, že nie z náboženských, ale ako som už uviedol z oveľa prozaickejších dôvodov v toku dokončiť.
             No a ešte jeden maličký rozdiel načim spomenúť, jeho mužné telo halil len oravský vetríček a aj ten bohvieako nefúkal. Keď som sa vynoril spoza zákruty, naskytol sa mi úžasný pohľad. Janíčko šantil vo vode ako mladý tuleň. Vôbec nevyzeral ako človek ktorý pred malou chvíľou zakadil do nohavíc. Očividne sa mu uľavilo. Vynáral sa, ponáral, raz plával na chrbte raz na bruchu, no najlepšie mu išli takzvané Slniečka, to je druh ponorenia keď vo vode ako posledná mizne zadná časť tela a oslepujúco zažiari nepoškvrnenou bielobou rovno proti usmiatemu slniečku. Išlo mu to skvele až oči boleli z toho blyskotu a jeho nákazlivá samopaš ma pomaly a isto vťahovala do zelenkavých vlniek. Vo chvíli keď som už, už začal so zobliekaním zrak mi padol na poľnú cestu po ktorej sa odhodlane blížila postava v plavkách a jej kroky zastali priamo nad našim delfínom. To miestna deva, na prvý pohľad krv a mlieko takrečeno ideálny príklad mladej Oravanky, nevydržala zbierať mandelinky na neďalekom zemiakovom políčku a chystala sa schladiť rozpálenú pokožku. Na tú vzdialenosť som videl, ako jej pri pohľade na nádhernú scenériu, ktorú jej matka príroda z vďaky za to množstvo zneškodneného škodlivého hmyzu nachystala, zaseklo dych, zaiskrili oči a ani krok nedokončila celý. Pohľady sa nám stretli, usmiala sa, rozprestrela deku a akoby nič zaujmúc polohu ležiaceho strelca sa so zjavným zaľúbením dala sledovať exhibíciu nášho plavca. Nebola však sama. Ryby od Krivej po Dlhú na veľký smútok rybárov prestali brať a húfne sa hrnuli jedni dole, druhé hore prúdom, len aby nezmeškali to nezvyčajné divadlo. Mladé mreny teenagerky s vypúlenými očami obdivne sledovali strih Jankových dzurindovských fúzikov a tíško si šepkali, kde bol taký fešák pri jarnom nerese. Úplný vrchol predstavenia bol pokus o obrat dozadu, spomalene to pripomínalo gymnastický mostík a bol to veľmi vydarený kúsok. To sa už mladá žubrienka chechtala na plné hrdlo a v tú chvíľu som chcel vedieť čo sa jej viac ľúbilo či tá póza, alebo to čo sa v hmlistom opare trieštiacich sa kvapiek mihlo tesne nad hladinou. Myslím, že oboje na ňu zanechalo hlboký dojem. Tých mandeliniek podľa všetkého nazbierala aspoň za vedro. Len náš Janíčko bol stále slepý a hluchý, darmo som mu naznačoval že má vďačné obecenstvo, vyvádzal s ešte väčšou chuťou. Svojím počínaním pobúril aj starostlivé rybie mamy, ktoré zakrývajúc plutvami oči svojmu drobizgu šikovali tento do bezpečnej vzdialenosti, v snahe ochrániť mlaď pred možnou morálnou ujmou.
Pikantné divadlo trvalo ešte pár minút a až potom mládenec, cítiac sa dostatočne čistý a osviežený šinul sa pomaly k brehu. Asi po dvoch krokoch ju zočil. V tom momente zmizol znovu pod hladinou, tentoraz bez akýchkoľvek efektov, len ja som začul ako voda zasyčala od tej horúčosti čo Janíčka od hlavy po päty zaodela. Po chvíli vystrčil hlavu a s vypúlenými očami hľadal východisko z tejto ošemetnej situácie. Nemôžem to s určitosťou tvrdiť, ale možno sa aj rieke ušlo toho, čo pred časom gatiam. To podľa tých veľkých očí. Nakoniec, keď už vyzeral dokonalo vykúpaný a pery mu začali nebezpečne modrieť, mladá deva pochopiac, že tu ide o život, trenírky elegantným oblúkom, tak ako to len ženy vedia, hodila do tichých vlniek tíšiny. Dokiaľ sa vrátila k deke, Janík už správne zaodetý dosiahol breh. Vtedy sa prejavila pravá slovenská a pre Oravu typická srdečná povaha. Dievčina oceniac skvelý výkon a zrejme aj fyzické danosti rúčeho rybára mu aj chrbát utrela, čajík naliala, len aby sa trochu zahrial. Síce trochu nevôle som postrehol v jej očiach po mojom vyhlásení, že dnes sme už dochytali a ide sa domov. Nakoniec sme sa rozlúčili s milým úsmevom a prísľubom, ak pôjdeme v budúcnosti na lov týmto smerom, „Slniečkovú zátoku” určite neobídeme. A čo dodať na záver? Rodičia Aničky sa možno ešte aj dnes čudujú nebývalému záujmu dcéry o zemiakové políčko, vďaka ktorému mali najzdravšie a najväčšie krumple z celej dediny a možno aj celého kraja. Jeden ten zemiačisko aj na Oravskom hrade , myslím že v prírodopisnej expozícii vystavujú. Určite sa príďte pozrieť, uvidíte ako dokáže rybár ovplyvniť úrodu v takom drsnom ale zároveň krásnom kúte Slovenska. A prosím Vás, skôr než vyrazíte, poriadne sa naraňajkujte. Schody na hrade sú nekonečne dlhé a strmé. Ponáhľať sa po nich nedá.

Viliam Husár

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára