5. januára 2016

Podklad, spojovací a nadväzcový materiál

V minulej časti seriálu pre začiatočníkov sme sa zaoberali muškárskymi navijákmi, v tejto časti by som Vás chcel oboznámiť s ďalšími dôležitými časťami muškárskeho vybavenia a to spojovacím a nadväzcovým materiálom ako aj mojimi najpoužívanejšími uzlami.

Podklad (Backing) :
Najskôr sa trochu vrátim ku muškárskym šnúram, v článku o nich aj o muškárskych navijákoch bol spomenutý nejaký backing (čítaj beking). Backing je vlastne akási podkladová šnúra, ktorá sa dáva na naviják pod muškársku šnúru, ktorej dĺžka býva priemerne 30 metrov. Naši dedovia používali miesto backingu hrubý silón, ktorého nevýhody oproti dnešným high materiálom sú viac ako zjavné (rýchle starnutie materiálu a tým nosnosti, pri zaťažení bola vyššia šanca že prereže šnúru a pamäťový efekt hrubších priemerov). Dnešné backingy sú jemné vysoko pevné šnúrky s Dacronu s plochým alebo oválnym dutým prierezom o nosnosti najčastejšie 20 alebo 30 libier.

Backing plní niekoľko funkcií :
  1. Znižuje možné poškodenie muškárskej šnúry (keby bola dlhodobo navinutá priamo na naviják)
  2. Znižuje šnúre tvarovú pamäť (zväčší priemer cievky)
  3. Predĺži nám vzdialenosť v ktorej môžeme loviť
  4. Umožní nám zdolať väčšie ryby, ktoré by sme neudržali iba na vzdialenosť muškárskej šnúry, bez roztrhnutia nadväzca
V našich podmienkach vystačíte s 20 Lbs backingom. Pri každom navijáku máte na krabici zobrazené množstvo backingu, ktoré sa zmestí pod danú aftmu šnúry. Množstvo backingu môžete skúsiť aj tak, že na naviják naviniete najskôr šnúru a potom potrebné množstvo backingu. Zvyšok odstrihnete, vymotáte a na naviják to znova previniete naopak (šnúrou na vrch). Backing sa dá kúpiť špulkách ako silón, alebo sa dá kúpiť aj na metre. Pri druhej možnosti viete v podstate úplne eliminovať odpad a tým ušetríte aj nejaké centy. Celkovo backing nie je drahý (ide o investíciu pár Eur), ale jeho výhody sú nesporné.
Uchytenie backingu na cievku navijáku

Spojenie backingu s muškárskou šnúrou

Tento druh uzla používajú na čisté spojenie nadväzca so šnúrou, bez rýchlospojky alebo očka. Ja ho používam na spojenie backingu so šnúrou. Jedna zvláštnosť pri tomto uzle je použitie dutej trubičky (ja používam trubičku z lízatka), aby sa backing dal na konci pretiahnuť smerom dozadu popod oviny.Tento uzol je naozaj pevný.
Rýchlospojky
Spojenie muškárskej šnúry s nadväzcom sa realizuje najčastejšie tzv. rýchlospojkou, ktoré dostanete kúpiť v každom rybárskom obchode s muškárskym sortimentom. Vyrábajú sa zo splietaného silónu v rôznych farebných vyhotoveniach a pozor, aj v dvoch rôznych hrúbkach. To je dôležité vedieť, lebo hlavne plávajúce šnúry vyššie aftmy majú hrubšie konce a lepšie tam sedia širšie rýchlospojky a naopak, rýchlopotápavé šnúry aj vyšších aftma sú tenučké a hrubšie prevedenie rýchlospojok by Vám s neho padalo. Rýchlospojka sa skladá z dutého splietaného silónového vlákna na konci opatreného slučkou a z bužírky, ktorá sa používa ako poistka. Poistka z toho dôvodu, že pri zatiahnutí za rýchlospojku nasunutú na šnúre sa táto ešte lepšie priľne na šnúru, čiže sa nedá stiahnuť.
Spojenie rýchlospojok so šnúrou sa robí tromi spôsobmi:
  1. Suchým spôsobom (nasunutím spojky na šnúru a následným spustením bužírky od očka spojky po šnúre na spoj)
  2. Mokrým spôsobom (to isté ako predošlé, len sa na koniec spojky kvapne ešte sekundové lepidlo a na to sa stiahne bužírka)
  3. Naviazaním (spoj šnúry a rýchlospojky si zaistíte previazaním spoju niťou a následným prekvapnutím lepidlom)
Osobne som začal v posledných rokoch používať tretí spôsob, keď som prišiel o dve pekné ryby, kde som mal už dlhšiu dobu na šnúre mokré spojenie rýchlospojky. Farebné rýchlospojky Vám môžu slúžiť aj ako indikátory. Ja sa väčšinou snažím mať rýchlospojky číre, alebo vo farbe šnúry.


Ďalší spôsob uchytenia šnúry s nadväzcom je pomocou silónového očka. Osobne som ho ešte nikdy neskúšal, ale je to možnosť keď ste niekde na rybách, prídete o rýchlospojku a nemáte náhradnú.
Postup viazania očka :
 
 
 
 
Nadväzce (Leader):
Keď som začínal muškáriť, snažil som sa robiť nadväzce podľa kníh. Viazal som na seba silóny rôznych priemerov aby som vytvoril zužovaný nadväzec od 0,40 po 0,12, ktorý by sa ideálne rozbaľoval pri lete na vodu. Dokonca aj v dnešnej dobe na muškárskych fórach niektorý ľudia operujú s týmito už prekonanými postupmi. Vzniká pri tom množstvo zbytočných uzlíkov, ktoré mali tendenciu pri dlhšom nadväzci robiť problémy pri prechádzaní koncovým očkom v oboch smeroch. Ďalší problém vznikal pri povoľovaní v uzloch. Nie nadarmo sa vraví, že silón je najslabší v uzle.
Neskôr, keď som začal chytať súťažne som zistil veľa dôležitých vecí. Medziiným to, že drvivá väčšina pretekárov používa silóny jedného priemeru, alebo kupované zužované nadväzce.
Príklad 1: Nymfa – priemer 0,16 / dĺžka 1m  mucha
0,14/          0,50  mucha
0,14/          0,50  mucha
Príklad 2: Suchá mucha – zužovaný nadväzec (bezuzlíkový!) končiaci na  0,12 / 1,5 m
Silón  0,10 – 0,50 m  mucha
Bezuzlíkové silónové zužované nadväzce dostanete kúpiť v každej lepšej rybárskej predajni s muškárskym sortimentom. Robia sa v rôznych koncových priemeroch podľa cieľovej ryby a v rôznych dĺžkach. Rátajte s tým, že na koniec si ešte budete dávať  koncový silón s nižším priemerom ako ukončenie nadväzca. Dá sa chytať aj priamo na nadväzec, ale tým že budete na koniec nadväzovať muchy stále sa bude skracovať a tým aj zhrubšovať koncový priemer.Ich ideálne použitie je pri chytaní na suchú muchu.
Nadväzce zvyknem nadväzovať k rýchlospojke pomocou slučky

Zužované nadväzce sa robia aj vo vyhotoveniach materiálov a vlastností ako muškárske šnúry. Ja zvyknem používať potápavý a extrapotápavý nadväzec keď chytám na suchú šnúru a nemám náhradný naviják, alebo sa mi ho nechce prehadzovať za suchú šnúru dám ten potápavý nadväzec a mám hneď potápavú šnúru.

Ďalší nadväzec s ktorým môžete prísť do styku je spletaný nadväzec. Dá sa vyrobiť aj doma (výrobu ukážem v nejakom ďalšom článku), ale je to zbytočné lebo ceny predaja sú naozaj nízke. Je to spletaný nadväzec zo silónou rôznych priemerov zakončený slučkou. Jeho ideálne uchytenie je vlepenie do rýchlospojky (odstrihne sa slučka rýchlospojky a vlepí sa tam spletaný nadväzec). Jeho veľká výhoda je, že je pružný a plní funkciu amortizéra. To znamená, že ste schopný s jeho pomocou zdolať väčšiu rybu, ako keby ste mali nejaký iný nepružný nadväzec. Ja osobne ich nepoužívam, hoci ich mám v zásobe.
Francúzky nadväzec (bude mu venovaný samostatný článok, ako aj o technike chytania s ním)

  
Kupovaný francúzky nadväzec.

Indikátor na francúzky nadväzec, dá sa nahradiť aj hrubším farebným silónom.

Nadväzcový materiál (Tippet) :
Ako nadväzcový materiál sa používajú silóny a fluorocarbony.
Niekoľko rozdielov a výhod :                    Silón                      Fluorocarbon
Znížená viditeľnosť vo vode                          nie                              áno
Vyššia nosnosť                                               áno                              nie
Vyššia odolnosť v uzle                                   áno                              nie
Rýchlejšie starnutie materiálu                        áno                              nie
Rýchlejšia potápavosť                                    nie                               áno
Vyššia cena                                                     nie                               áno

Ako vyplýva z tabuľky vyššie fluorocarbon zvyknem používať hlavne pri čistej vode. Pri nákupe fluorocarbónov aj silónov treba brať na zreteľ, že kvalita znamená pohodu pri love. Nie je nič horšie, ako keď sa Vám trhá silón ako cverna a každá slušnejšia ryba Vám odpláva aj s muchami. Buď si svoju značku nájdete sami pokusom a omylom, alebo si dáte poradiť od skúsenejších kolegov. Za špičku medzi silónmi sa považuje značka STROFT. Medzi fluorocarbónmi zase FROG HAIR. Na trhu existujú desiatky kvalitných výrobcov ako silónov tak aj fluorocarbónov, takže výber je určite dostatočný ako kvalitatívne tak aj cenovo.
Najčastejšie používam toto spojenie jednotlivých častí nadväzca zo silónu, alebo fluorocarbonu :

 
 


S každým týmto uzlom Vám zároveň vznikne aj nadväzec na muchu.
Samostatnú kategóriu koncových materiálov udice tvoria šťukové nadväzce. Naši dedovia poznali len oceľové lanko. Doba pokročila a dnes sa používajú štyri základné druhy materiálov:
  1. Oceľové lanko
  2. Hrubý fluorocarbon
  3. Tungstenový drôtik
  4. Špeciálne muškárske materiály (napr. Direct fly od HENDS)
Týmto materiálom sa budeme venovať v niektorom špeciálnom článku venovanému lovu šťúk na muškárku.

Mnou používaný uzol na šťukové streamery a celkovo pri streamerovaní. Tým že nie je dotiahnutý ku háčiku dáva streameru väčšiu voľnosť pohybu.
Ďalšie materiály, ktoré sa používajú pri zostavovaní nadväzcov sú tzv. MIKROKRÚŽKY. Ich funkciou je ochrana našich mušiek. Pri klasickom nymfovom nadväzci sa už aj Vám niekoľko krát určite stalo, že ste prišli o celú zostavu mušiek vinou povolenia vrchného uzla. Mikrokrúžky slúžia na elimináciu tohto problému. Ich váha a rozmery sú úplne zanedbateľné a nijako neovplyvňujú zostavu ani nerušia ryby.
Keď sa Vám nechce robiť pri zostavovaní nadväzcu a šnúry rôzne špeciálne uzly, alebo sa chcete vyhnúť rýchlospojke dá sa použiť aj nasledujúca pomôcka CAST CONNECTOR

Posledný materiál, ktorý Vám chcem predstaviť je novinka od firmy HENDS – ROLLER. Používa sa na bočné nadväzce múch a znižuje možnosť zamotania sa nadväzca. Osobne s ním nemám žiadnu skúsenosť a keď mám pravdu povedať ani ju nechystám. Zdá sa mi to ako zbytočný a rušivý prvok, ale to je len môj osobný názor a ten si každý musí urobiť sám.

Keď som už ukázal v článku uzly na celé zostavenie udice, nenechám Vás čakať na ďalší článok a na záver ukážem aj môj najpoúživanejší koncový uzol (čiže pripevnenie muchy na nadväzec).


Dúfam, že bol tento článok pre Vás aspoň trochu prínosom a že Vám pomôže pri najbližšej rybačke.  

Prajem Vám pevné uzly priatelia. 

V článku boli použité fotky a obrázky z týchto zdrojov:
www.hendsproduct.cz
www.flydk.sk
www.trout-salmon-fishing.com
www.netknots.com

Nabudúce: Muškárske šnúry

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára