7. januára 2016

CDC

V súčasnej dobe je na trhu obrovské množstvo rôznych materiálov, ktoré sa dajú použiť na naviazanie vlastných umelých mušiek. Popri stále sa rozširujúcom sortimente umelých viazacích materiálov sa neustále predávajú aj prirodzené, nakoľko veľa z nich má vlastnosti, ktoré len veľmi ťažko môžu nahradiť umelé materiáli. Takýmto výnimočným materiálom je aj CDC.
CDC je perie z okolia mazovej žlazy kačice divej, ktoré je z hľadiska jeho umiestnenia blizko žlazy prirodzene namastené, čo mu dáva výborné plávacie vlastnosti.Tieto skutočnosti zrejme pozná väčšina muškárov, ktorý sa viazaniu aspoň chvíľku už venovali, avšak nie až toľkí ho používajú ak dobre ako by sa dalo, alebo s nim zbytočne plytvajú. Týmto článkom by som rád ozrejmil ako najlepšie som sa naučil využívať tento materiál.


Začal by som celkovou charakteristikou CDC. Základnou vlastnosťou je výborná prirodzená plavatelnosť, čo ho predurčuje ako dobrý materiál na suché mušky. Ďalšou vlastnosťou je jemnosť jednotlivých lúčov CDC, ktorá mu dáva výborný pohyb pod vodnou hladinou, čo možno využiť u mokrých múch, nýmf a strímrov. Posledná dôležitá vlastnosť nie je viditeľná len tak ľahko, pokiaľ sa na CDC nepozrieme pod vodnou hladinou. CDC po ponorení pod vodu vo svojich lúčoch totiž udržuje malé bublinky vzduchu. Tento fakt je zapríčinený vzhľadom jednotlivých lúčov, na ktorých sú akoby miniatúrne vrtuľovité výbežky, ktoré práve tieto bublinky zachytávajú. Pod vodnou hladinou sa v týchto bublinkách vzduchu láme svetlo čo vytvára pre ryby mimoriadne lákavý efekt, ktorý vynikne pri rodencoch alebo strímroch.

Na to aby sa tieto vlastnosti aj správne a efektívne využili pri viazaní, treba CDC rozdeliť do podskupín. Ja osobne ho delím do troch (niektorí do štyroch) skupín.

Prvá skupina CDC peria:

Sú to malé pierka okolo 2 cm, ktoré majú dlhé lúče. Tieto pierka sú vhodné na suché mušky. Viažem z nich krídla mini potočníkov, podeniek, rodencov, zárodky krídel pakomárov a krídla typu loop. Pri vyviazaní takého krídla, nám často ostane kúsok, ktorý už sa na krídlo nedá použiť. Ak sú tieto kúsky aspoň cca3/4cm dlhé je vhodné si ich odkladať do krabičky alebo sáčku.

Druhá skupina CDC peria:

Sú to pierka okolo 4 cm, ktoré majú stromovitý tvar lúčov. Tieto pierka využívam na suché a mokré mušky hlavne na viazanie krídel potočníkov a dabovaním do slučky na nymfy, mokré a suché mušky a strímre. Opäť nám pri viazaní vznikajú kúsky ktoré je dobré si odkladať.

Tretia skupina CDC peria:

Tieto pierka sú oproti ostatným výrazne dlhšie, ale lúče majú kratšie, rovnomerne rozložené. Tieto pierka na suché mušky používam len v prípade veľkých potočníkov. Majú u mňa využitie hlavne pri krúžkovaní nýmf a monokrídiel strímrov. Zvyšné kúsky opäť odkladáme.
Vyššie spomínané a odkladané zvyšky sa ešte dajú použiť. Je to síce pracné, ale vzhľadom k cene a spotrebe CDC, by sa nim plytvať nemalo a preto každý jeden zvyšok odriapem od lúčov (CDC dabing) a tie si dám do “V” zloženeho papiera, keď sa mi zdá že ich tam je dostatok (môže sa pridať aj iný dabing), tak si navoskujem dve viazacie nite a priložim ich k CDC dabingu z dvoch strán. Potom ich trochu potočím a CDC sa na nite samo nalepi. Takto si z odpadu každý može ľahko vytvoriť dabovacie knoty, ktoré može neskôr využiť pri viazaní strimrov či nýmf.

Určite by sa o CDC dalo ešte niečo napísať, no dúfam, že aj tieto riadky niekomu pre začiatok viazania pomôžu, aby tento úžasný materiál využil čo najlepšie.
 Vladimír Mosný

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára