5. januára 2016

Muškársky prút

V prvom článku zo série venovaných začiatočníkom v muškárení sa Vám pokúsim pomôcť pri výbere Vášho prvého prútu. Zorientovať sa v dôležitých a menej dôležitých detailoch, ktoré ovplyvnia Váš výber, ale hlavne pohodu pri vlastnom muškárení. Takže ak ste sa rozhodli kúpiť  si muškársky prút a venovať sa tejto krásnej disciplíne rybárstva poďme si ho vybrať.
Pred kúpou muškárskeho prúta si musíte položiť prvé tri základné otázky a to kde sa chystám loviť. (na tečúcich vodách,  jazerách alebo mori), aký je cieľový druh ryby a koľko finančných prostriedkov ste ochotný na kúpu vydať. V súčastnej dobe je obrovský výber muškárskych prútov od rôznych firiem v rôznych cenových reláciách. V rôznych muškárskych fórach som zaregistroval otázky ohľadom zakúpenia udice v cenových reláciách do 100 Eur. Samozrejme, dajú sa kúpiť prúty aj v takýchto cenových reláciách v slušnej kvalite a aj ja som začínal s prútom tejto ceny (Balzer Diabolo). Osobne by som Vám, ale  radšej odporúčal ísť do nejakej predajne vyskúšať rôzne prúty od špecializovaných muškárskych firiem (napr. LOOP, Redington, SCIERRA, VISION, SNOWBEE, ktoré majú v ponuke rozdielne kvalitatívne triedy svojich prútov. V základných radách týchto firiem určite nájdete prúty s cenou sa približujúcou Vami požadovanej sume, ktorých nespornou výhodou ale bude aj napr. predĺžená záruka, kvalitné spracovanie, ochranná tuba a dlhodobá špecializácia firmy na tento druh rybolovnej techniky a tým vyvíjané materiály. Najdôležitejšia vec, ktorú od prúta musíte vyžadovať aby Vám obrazne sedel v ruke ako stvorený pre Vás. Preto si musíte vyskúšať čo najväčšie prútov.

Poďme si povedať niečo o muškárskom prúte : 
 
Na každom prúte je označenie dĺžky a AFTMY.
  • Dĺžka muškárskych prútov sa udáva v stopách a palcoch. (stopa 1´ = 30 cm, palec 1´´ = 3cm), pri Vašom rozhodovaní o dĺžke prútu hrá dôležitú úlohu prevažný typ vody na akej hodláte loviť. (Na malý zarastený potok si predsa nebudete kupovať 3 m prút)
  • Ďalšia vec ktorá Vás bude zaujímať je skladná dĺžka prútu. Ja mám najradšej troj až štvordielne prúty kvôli skladnosti (nie je problém uskladniť ich v aute, pri cestovaní autobusom alebo lietadlom a ani v ruke pri predieraním sa cez pobrežný porast tak nezavadzajú ako dvojdiely keď si ich zložíte).
  • AFTMA niečo ako jemnosť muškárskych prútov (ako gramáž pri prívlačových) sa udáva v v číslach 0-15, niekedy sa označuje aj napr. AFTMA 4-5.
  • Ďalšia dôležitá vec je tuhosť blanku (akcia), ktorá býva uvedená v katalógu, alebo sa treba spýtať predavača (ak muškárite dlhšie dokážete to zhodnotiť aj sami priamo na mieste). Akcia býva slow, medium, mediumfast, fast a extrafast. (pomalá, stredná, stredne rýchla, rýchla a extra rýchla). Pomalá tzv. anglická akcia sa vyznačuje tým že blank je taký vláčny, prút ohýba už od rukoväte a podľa mňa sa horšie zasekáva (ale je to len otázka zvyku). O extra rýchlej akcii si zas myslím, že je tam väčšia stratovosť rýb nakoľko tuhý prút nedokáže dostatočne aktívne reagovať na výpady ryby (môj názor a aj niektorých ďalších, ale viem že iný na tieto prúty nedajú dopustiť).
          Kvalitnejšie prúty sú dodávané s ochranným púzdrom a obalom

Okrem predošlých vlastností prútu by som odporúčal aj pozretie si kvality celkového prevedenia prútu a kvalitu použitých komponentov na ňom. To znamená kvalitu korku na rukoväti,sedla na naviják, očiek a kvality lakovania a výväzu. Aj tieto veci Vám dosť prezradia o celkovej kvalite kupovaného prútu.



Výber prútu na tečúce vody :
Pri výbere jediného prútu na stredne veľkú rieku by som odporúčal muškársky prút dĺžky 8´5´´ – 9´ , AFTMA 4-5, medium/medium fast akcie. Ideálne je vlastniť dva prúty s Aftmami 3 a 5 v medium akcii a dĺžke 8´5´´ až 9´. Trojkový na sucho a aj nymfu a päťkový na nymfu a streamer. Ak sa plánujete špecializovať na väčšie ryby ako hlavátka a veľké pstruhy tak by som obohatil zbierku ešte o prút s AFTMOU 7, fast akcia v dĺžke 9´ pretože budete používať veľké streamery., ktorý môžete využiť aj pri jazernom love  Samozrejme, keď sa chystáte často chytať na zarastených malých tokoch, výhodnejšie sú menšie dĺžky prútov. Samostatnú kategóriu tvoria muškári ktorí sa chystajú na more, alebo lososy. Na more pri love bežných rýb vystačíte s AFTMA 7 na menšie druhy rýb a AFTMOU 9-10 na väčšie, bojovnejšie druhy. Lov tých menej bežných (napr. plachetníky, veľké tuniaky, žraloky)sa už používajú AFTMA 14 a viac. Lov lososov je samostatná kapitola, kde pri pár vychádzkach vystačíte aj s jednoručnými prútmi vyššej AFTMY používanými na jazero. Pri špecializácii sa na lososy sa používajú obojručné (tzv. lososové) prúty od AFTMA 8-9 na menšie druhy lososov po AFTMA 14 pre kingy v dĺžkach od 11´-15´.
Zhrnutie: Pre začiatočníka na naše tečúce vody je ideálny prút dĺžky 8´5´´ – 9´ , AFTMA 4-5, medium/medium fast akcie.

Výber prútu na tečúce vody :
Pre lov na jazero pre začiatočníka by som odporúčal ako univerzál prút s AFTMOU 6-7 a dĺžkou 9´-10´. Ak sa chcete venovať muškáreniu na jazere bežne, budete si musieť podľa mňa kúpiť znova prúty dva. Jeden s AFTMOU 7, medium akcia a dĺžka 10´ na lov pakomármi a jazernými lurami a menšími streamerami. Ako ďalší prút by som si kúpil AFTMU 9 s dĺžkou 9´ fast akcie na streamerovanie na veľké ryby ako štuka, zubáč, hlavátka, morské ryby. Tento prút by som si kúpil vo vyhotovení pre morské muškárenie. Nie je tam žiadny alebo len minimálny rozdiel v cene oproti freshwater vyhotoveniu a nebudete mať stres, keď sa náhodou dostanete k moru na rybačku, nakoľko na tento prút budú použité komponenty odolávajúce agresívnemu morskému prostrediu.
Zhrnutie: Pre začiatočníka na naše stojaté vody je ideálny prút dĺžky 9´-10´, AFTMA 7  medium fast akcie.
Kovové sedlo na naviják, lacné prúty ho majú z grafitu.


Hadovité očko muškárskeho prútu. Ja osobne ich mám radšej ako jednostopové lebo mám pocit, že šnúra nimi ľahšie prechádza. (LOOP)

Jednostopové očko. (SCIERRA XDA)

Hook keeper. Držiak na háčik. Používa sa pri preskupovaní na rybačke. Mucha Vám neplandá kade tade a nezachytáva rôzne veci. Drobnosť ktorá poteší.

Záver: Ak si moje predchádzajúce rady zoberiete k srdcu, stanete sa šťastnými vlastníkmi dvoch prútov s ktorými odchytáte na u nás všetkých typoch vôd a všetkými muškárskymi technikami bez nejakých väčších problémov a s peknými a nerušenými zážitkami z lovu. Hlavne si vyskúšajte čo najviac prútov a určite zistíte, že prút si Vás sám nájde.
Ešte jedna dobrá rada pre začiatočníkov na záver. Investujte do výbavy hneď od začiatku, pretože muškárenie Vám určite učaruje navždy a za chvíľu budete aj tak kupovať niečo kvalitnejšie. Pevne dúfam že som Vám pomohol sa aspoň trochu pri Vašom nákupe muškárskeho prútu.

Nabudúce : Ako si vybrať muškársky naviják

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára