7. januára 2016

SKMuškár Junior Cup 2007


 SK MuškárMsO Martin usporiadali prvé muškárske preteky pre deti do 15 rokov, ktoré sa uskutočnili v krásnom prostredí turčianskej doliny, na rybníku za obcou Ďanová.
 
V predposlednú septembrovú nedeľu nás privítalo typické jesenné počasie. Ranná hmla sa postupne rozplynula a slniečko nás oblieklo do tričiek s krátkym rukávom. Ešte v rannej hmle sa zaregistrovalo 21 pretekárov a pretekárok z Martina, Banskej Bystrice, Trebišova, Podolínca, Levoče, Piešťan, Prešova, Kežmarku i Kysúc.
Mladí muškári i muškárky od začiatku súťažili ako o dušu, hoci tým najmenším museli pomáhať rodičia. Pstruhy spočiatku príliš nebrali a chytalo sa málo rýb, ale mladí rybári nám ukázali svoju trpezlivosť. Organizátori sa snažili povzbudiť pretekárov bohatou „mikulášskou nádielkou”, keď všetkým súťažiacim rozdali po prvom kole veľké balíčky plné sladkostí a iných dobrôt.
Pred obedom konečne pstruhy pochopili, že musia brať a spôsobili nám organizačný problém, nakoľko deti a ani dospelí nechceli ísť obedovať. Rozvoniavajúci guľáš, ani chytené pstruhy pripravené na pečenie, ich nedokázali odtrhnúť od vody. Nakoniec sa nám však podarilo všetkých nakŕmiť a napojiť, aby o chvíľu už boli zasa všetci pri vode. Hoci deti súťažili na plné obrátky, rozhodli sme sa nevyhodnotiť súťaž podľa počtu ulovených rýb. Nechceli sme porovnávať a hodnotiť 5 ročnú muškárku s 15 ročným muškárom. Rozhodli sme sa preto, že odmeníme každé zúčastnené dieťa. Nebýva to síce zvykom, zvyčajne sa oceňujú len prvý traja pretekári, no nám sa podarilo zabezpečiť dostatok cien pre všetky deti. Žiadne vecné ceny, ani tie najhodnotnejšie, však nenahradia pekný a príjemný deň v prírode, na čerstvom vzduchu, či v spoločnosti kamarátov. Osobitne treba pochváliť Jakubka Hlebca, ktorý všetkým ukázal, že dokáže zľahka prechytať aj starších a skúsenejších pretekárov. Tiež treba pochváliť dievčatá Leu, Janku a Emku, bez pomoci ktorých by ich otcovia nedokázali zdolať ulovené ryby. Určite treba spomenúť aj Dominika Smetanu, ktorý dokáže každú rybu prehovoriť, aby sa mu sama zavesila na háčik. A samozrejme aj Olivera Tišáka, ktorý nám všetkým ukázal ako vyzerá silný chlap. Vlastne by si pochvalu zaslúžili všetci, rodičia i deti.
Veríme, že deťom i dospelým sa táto muškárska nedeľa páčila a budú aj naďalej viesť novú generáciu muškárov k láske k prírode, vode a najmä rybám. Veríme tiež, že toto nebola posledná akcia, ktorú sme pre deti pripravili.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára