7. januára 2016

Kuba 1.časť

Havana  , La Hanabanilla
         
       Niekedy koncom minulého leta skrsla v v našich muškárením značne poznačených hlavách myšlienka navštíviť  Kubu a to samozrejme dovtedy, kým sme mohli túto prekrásnu krajinu  precestovať  s nostalgickými spomienkami na to, čo bývalo bežné aj u nás pred nežnou revolúciou . Na úvod našich postrehov a komentárov chcem povedať, že sa v našom prípade jednalo o rybársku výpravu s cieľom spoznať krajinu,  ľudí a druhy rýb s ktorými sme sa dovtedy stretli len virtuálne.
Zloženie  našej mini výpravy  z  muškárskeho klubu Slovak Fly Fishing Club SKM  Tibor alias Pike, Arpád  alias Arpi, Janko alias  Maxa   poznačilo  rovnaké trvalé bydlisko v Trebišov. Následne po  niekoľkých stretnutiach  s Karolom Schulzom, ktorý  je profesionálnym rybárskym  sprievodcom v tejto krajine  sme sa definitívne rozhodli pre takúto výpravu   a kalamitný február 2010 na Slovensku  sme vymenili  od 3. do 15.februára 2010  za pobyt v nepomerne teplejšej Kube .


Našu reportáž sme rozdelili vzhľadom na množstvo navštívených lokalít a zážitkov do dvoch častí:

1.Havana , La Hanabanilla,

2.Cayo Coco,
Hneď úvodom  tejto reportáže sa musím poďakovať Karolovi za perfektne zostavený a zvládnutý rybársky  program. Jeho rečové znalosti miestnych dialektov  a presvedčivá  gestikulácii, ktorá je na Kube nevyhnutná  spôsobila, že  veľakrát  ani domáci  nezistili, že nejedná o  Kubánca …… práve toto nám veľakrát umožnilo ušetriť  značné finančné prostriedky, pretože sa ceny zjednávali, alebo sme platili v sadzbách ako domáci. Kubánci sú veľmi srdeční a priateľskí, dokážu sa smiať a to neraz aj v  situáciách  často tragikomických a pre nás nepochopiteľných. Aj napriek  neľahkému životu sa veľmi často stretávajú celé rodiny a trávia spolu dlhé hodiny. Na Kube sme neraz videli to, čo sa u nás vytráca, aj napriek chudobe a strádaniu je hlavou rodiny najstarší člen  a ten sa teší patričnej úcte až do konca svojich dní. Samozrejme zovšadiaľ sa ozývajú zvuky salsy a miestnych kapiel, pričom si pospevujú mladí aj starí. Samozrejme tieto rytmy oslovili aj našu výpravu a v aute nonstop znela kapela Gente de Zona .

Havana
Na Havanu sme si vyhradili  dva dni, čo bolo rozumné pretože po lete a vyrovnaní sa s časovým posunom , nás čakal náročný program väčšinou 8 hodinových rybačiek s niekoľkými dlhšími presunmi  na našom novom aute čínskej výroby z požičovne , z ktorého sme počas nášho urobili takmer terénne auto . Na uliciach  Havany sme stretali Lady, Žiguláky, Moskviče a ohromné spektrum amerických veteránov , ktoré boli vo veľmi dobrom technickom stave a boli ozajstnou pýchou ich majiteľov.  Prekrásne centrum , obklopovali  ulice sa budovy , veľakrát v žalostnom stave.  Na uliciach sme stretávali ľudí oblečených celých v bielom,  jedinou ozdobou bol korálový náhrdelník pričom jednotlivé koraly predstavujú orisha, bohov a bohyne náboženského systému Santéria, ktoré má pôvod v západnej Afrike u kmeňa Yoruba. Samozrejme na uliciach  bolo plno doláruchtivých sprievodcov, ktorí ponúkali svoje služby, ale naše kamenné tváre a Karolove komentáre ich  odradili od ďalšieho obťažovania. Turista je ináč na ulici nedotknuteľný a Kubu je možné považovať za bezpečnú krajinu nielen v mestách, ale i na vidieku . Častým stredobodom záujmu bol Maxa, ktorého prezývka podľa známeho českého speváka nie je náhodná.  Vysoký blondiak predsa nie je v spleti tmavých ľudí bežným zjavom.  Pouliční umelci majú svoju malú štvrť  jednoznačne identifikovateľnú, domy sú pomaľované krikľavými farbami a v každom dome sú domáce galérie plné obrazov a iných umeleckých diel. Prekrásne obrazy, umelecké skulptúry, sošky nás lákali k predstavám ako by sa vynímali v našich domácnostiach avšak problematika ich dopravy na Slovensko nás usmernila k realite.
           Samozrejme sme si nemohli  v Havane ujsť návštevu továrne na cigary  Fábrica de Tobacos Partagas  založenú v roku 1845, kde sme si pozreli kompletný postup výroby najkvalitnejších cigár na svete od zeleného tabakového listu až po finálny výrobok.  Vidieť na vlastné oči ako vzniká legendárna Cohiba , Bolívar alebo Partagas  znamená naozaj pre milovníka cigár neskutočný zážitok. Priamo v priestoroch továrne bola možnosť zakúpiť  svetoznáme cigary v rôznych veľkostiach a baleniach. Veľmi zaujímavý bol pohľad na  tzv. cigarové učilište , kde musí adept zvládnuť výrobu cigár za deväť mesiacov v patričnej  kvalite a kvantite.
            Navštívili sme taktiež La Bodeguitu de Medio, najobľúbenejší bar Ernesta Hemingwaya, kde tvoril, stretával sa s priateľmi a popíjaj svoje obľúbené mojito. Práve z Havany podnikal  tento slávny spisovateľ úspešné rýbárske výpravy za plachetníkmi.  Po návrate domov  veľmi rád zaspávam pri krásne  nahovorenom románe Starec a more.
          Bývali sme  vo štvrti Vedado, ktorá je kultúrnym centrom hlavného mesta. Veľmi silným zážitkom bolo stretnutie rodáka Košičana, ktorý takmer celý život prežil na Kube a raz by sa chcel vrátiť  domov. Čakal  nás stále pred hotelom a hltal každé naše slovo v rodnom jazyku. Odchádzalo sa nám od neho ťažko, mali sme zmiešané pocity a doteraz veríme, že sa mu jeho sen podarí naplniť .
Z nášho hotelíka  sme mali na skok na prekrásnu promenádu Malecon , priamo pri mori , kde do neskorých nočných hodín vyhrávali pouliční hudobníci hrajúci salsu .Malecon je Taktiež miestom , kde sa stretáva mládež a zamilované páriky ale aj rybári , ktorí sa snažia v príbojovych vlnách chytiť niektorú z početných druhov rýb . Vyskytuje sa tu množstvo kranasov  čeľaď carangidae, nazývaných tiež Jack (Bar Jack, Yellow Jack , Black Jack, do tejto čeľade patrí aj prekrásna ryba Palometa), niektoré druhy Jackov sa nám podarilo na Kube neskôr úspešne loviť. Vyskytujú sa tu v slušných počtoch aj ihlice, ale v menších veľkostiach ako sme boli zvyknutí loviť v Egypte kde sme s Maxom bežne vystrímrovali za skoro ráno desiatky ihlíc a niektoré vo veľkostiach až 70 cm. Tarpony – strieborné torpéda, čeľaď  megalopidae  lovené na otvorenom mori predstavujú dominantných predátorov, avšak v riekach a kanáloch sa vyskytujú tzv. baby tarpony vo veľkostiach do 5 – 7 kg. Chňapaly  nazývané tiež snappery čeľaď lutjanidae, predstavujú  veľmi bojovné ryby  údajne veľmi chutné podľa vyjadrení miestnych rybárov. Pražmy čeľade sparidae  sa tu vyskytujú vo viacerých poddruhoch a presné určenie konkrétneho druhu môže byť problematické. Kubánci majú na každú rybu svoj vlastný názov a medzinárodné označenie používajú len profesionálny sprievodcovia. Domáci rybári  lovia z nábrežného móla  prívlačov na rôzne druhy woblerov, alebo plastových nástrah s ťažšou jigovou hlavičkou. Pri našej večernej prechádzke sme objavili  rybársku  krčmičku s vlajkami Slovenska, fotografie na stenách s úlovkami tarponov cez 50 kg nás privádzali do tranzu. Je treba objektívne povedať, že kubánska kuchyňa nám veľmi neučarovala a mimo Havany už teda vôbec nie. Najviac sme ocenili  langusty, ktoré sa podávajú bez panciera aj keď na náš vkus bolo mäsko trocha tvrdé a hustú polievku z čiernych  fazúľ na cesnaku a cibuli (potahe), ktorú sme konzumovali počas celého pobytu. Táto polievka mala u nás veľký úspech hlavne po vyčerpávajúcich osemhodinových výpravách, škoda že napriek našim prosbám, aby  bola „ kaliente „ sa na stôl dostala väčšinou vlažná. Spestrením jednej večere bola požiadavka Maxu na miestnu špecialitu pod názvom „staré šaty”, ktorá sa naozaj nedala konzumovať, na tanieri sa podávalo trhané hovädzie mäso, ktoré bolo patrične staré a suché.
            Na tomto mieste treba tiež povedať, že na ostrove mimo dohľadu turistov je rybolov striktne kontrolovaný štátom a legálny individuálny rybolov je potlačovaný. Na ostrove sme sa stretli s viacerými športovými rybármi, ktorí mali fotoalbumy plné trofejných úlovkov, títo ľudia ale žijú bezprostredne pri mori a to  im umožňuje športový rybolov. To samozrejme neplatí o priemyselnom rybolove a rybolove turistov platiacich za tieto služby štátnym organizáciám, ktoré rybársku turistiku organizujú.
 La Hanabanilla
 Cesta
 Po dvoch dňoch sme vyrazili   diaľnicou z Havany smer La Hanabanilla, kde sme sa potrebovali dostať do večera, ubytovať sa a zrelaxovať pre muškárením na obrovskej sladkovodnej  vodárenskej nádrži s výskytom blackbassov. Trojpruhová diaľnica je najmä v noci dosť nebezpečná pre množstvo dier a húpakov, ktoré naše autíčko privádzalo ku krásnym skokom v rýchlosti 150 km/hod a po každom dopade auta zostalo  v aute stále chvíľku ticho. Veľmi nás prekvapila aj železničná trať, ktorá križovala priamo „ diaľnicu”, na závory, alebo nejaké značenie  budovatelia železničnej trate akosi pozabudli. V provincii Matanzas sme sa zastavili v mestečku  Jaguey Grande u sprievodcu Felipeho, kde Karol dohodol podrobnosti našich ďalších rybačiek v na mori v Las Salinas a na rieke Rio Hatiguanico.  To že šlo o dom hlavného rybárskeho sprievodcu v rezervácii Peninsula de Zapata   bolo jednoznačné, pretože  priečelie domu zdobila kamenná ryba. Felipeho sme predtým videli na Slovensku v programe Rybár dobrodruh vysielaný na Viasat Explorer, vtedy u seba Felipe hostil Cyrila Chaqleta, ktorý v spomínanom programe cestuje a rybárči  po celom svete .
            Cestou  sme nevynechali  návštevu Museo Memoria al Che a Plaza de le Revolucion pri meste Santa Clara, kde sme sa nemohli zbaviť dotieravého špecialistu na  „ sprevádzanie turistov „. Chlapík nás vzhľadom na znalosť rôznych skratiek a rýchlému bicyklu prenasledoval dlho, ale nakoniec náš čínsky zázrak (výrobná značka Geely, tieto autá vlastnila aj miestna polícia) dotieravca zanechal za sebou. Che Guevara na rozdiel od ostatných vodcov odmietal akékoľvek výsady a pohodlie, žil v skromnosti  medzi svojimi druhmi, svojou ochotou k boju a sebaobetovaniu sa stal symbolom pre milióny ľavicovo orientovaných ľudí na celom svete.
            Po ceste sme vyťahovali z Karola informácie o jeho cestách  po Kube. Jedna z ponúknutých  možností  bola rybačka a na jazerách  v pohorí Pinar del Rio, v menej zaľudnenom kraji. Práve preto boli tamojšie jazerá plné rýb.Možno sme ich mali zaradiť do nášho kubánskeho rybárskeho programu , ale odradilo nás muškárenie  vo veľmi ťažko prístupnom teréne  sediac  na duši z traktora. Možno to nebola správna voľba, ale dnes to ľutujeme. Ďalším dôvodom bolo úplne umiestnenie jazier smerom na západ, teda úplne opačne ako naše ostatné  ciele. Karol nás presviedčal, aby sme tam šli a na jeho pochvalu musím povedať , že akákoľvek vzdialenosť   mu nerobila starosti. Šoféroval rád, miloval cesty na vidieku, skratky  a stretnutia s miestnymi ľuďmi. Počas cesty nám Karol rozprával o tom ako vypátral na Kube bájnu arapaimu, najväčšiu sladkovodnú rybu na svete  a čo všetko pri jej love zažil. Nikto z nás dovtedy netušil, že sa vyskytuje aj na Kube. Karči znova ukázal, že je rybár  plný tajomstiev a o najkrajšie z nich sa delí nerád.
            Večer sa nám podarilo dostať k jazeru a rovnomennému hotelu, našťastie prístupová cesta nebola zaplavená , čo bolo po prvýkrát odkedy sme Karol chodieva . Po ľahkej večerí  sme sa nadšene pustili do rozbaľovania  bazuky a prípravy na raňajšiu rybačku. Jazero napájajú dve rieky, má pretiahnutý tvar  a dĺžku takmer 36 km. Strmé svahy často zostupujú až k vodnej hladine a znemožňujú rybolov z brehu. Večer nás navštívil miestny sprievodca, ktorý nás trocha schladil údajne nízkou aktivitou rýb a stále chcel vidieť naše  woblery  a vláčky, ostali sme pri strímrovniciach. Na tomto mieste sa chcem poďakovať  členom SKM Ampérovi a Chuďasovi, ktorí naše muškovnice patrične posilnili. Sprievodca nám rozprával o posledných trofejných rybách chytených na priehrade, čo nám pred spánkom patrične dvihlo náladu . Ráno sme po raňajkách vyrazili na mólo, kde každého z nás čakal sprievodca s motorovým člnom. Pod mólom sa preháňali húfy slnečníc, niektoré vo veľkostiach, ktoré nás prekvapili. Maxa to nevydržal a začal ich dráždiť strímrikmi,  ataky boli dobre viditeľné, ryby návnady nedoberali  ale prinieslo nám to aspoň trocha rozptýlenia na úkor snažiaceho sa Maxu.
              Nadišiel čas nalodenia sa a začatia samotnej rybačky, pri presunoch sme obdivovali husté borovicové lesy a kopce s romantickými palmovými hájmi. Tak ako všade na Kube, aj tu boli brehy plné kôz, koní a hovädzieho dobytka, zvieratá sa voľne pásli, pričom mali prístup k sladkej vode, čiže boli dlhodobo sebestačné.  Sprievodcovia sa rozdelili a každý sme chytali osobitne. Zvolil som 8 šnúru zo strelnou hlavou, čo mi umožňovalo pekné hody až rastlinám na brehu. Samotné plytčiny boli pomerne zarastené, čo spôsobovalo zachytávanie strímrov do vodných rastlín. To čo sme mali na blackbassy naštudované tu veľmi neplatilo. Krásne strímre s popovou plávajúcou hlavou, ktoré pri poťahovaní vytvárali špliechajúce bubliny miestne ryby veľmi neoslovovili.  Sprievodca stále dostatočne včas vypol motor a ďalej manévroval len veslom. Počas samotnej rybačky som zbadal slušné rojenie hmyzu na hladine a následne aj pekný zber rýb. Samozrejme univerzálna muškovnica bola na hoteli a suché muchy na Slovensku. Neostávalo nič iné len ďalej strímrovať a snažiť sa vydráždiť  nejakého blackbassa  . Prvé štarty za strímrom začali až v hlbšej vode medzi skalami, kde sa podľa sprievodcov blackbassy vo februári  vytierajú . Na tomto fakte sa ale nezhodli s Karolom, ktorý  túto informáciu spochybňoval. Podstatné ale bolo to, že kontakt s rybou bol priemerne raz za hodinu a ako to už býva, väčšinou sa to stalo, keď som to najmenej čakal.  Vystriedali  sme asi 10 –  12 „ horúcich miest „ , chytili sme niekoľko menších rýb, ale na trofejného bassa sme šťastie nemali. Veľa som si sľuboval hlavne od vyústení riek do priehrady a moje predpoklady sa aj naplnili.
Nebrali sme to ako tragédiu, pretože sme boli plní očakávania rybačkou na mori a rieke Hatiguanico, čo sa aj v najbližších dňoch potvrdilo. Približne v strede môjho prvého rybárskeho tripu  ma príjemne prekvapil môj guider, keď sa  počas krátkej prestávky asi v strede jazera vzdialil a po chvíľke sa vrátil a obdaroval ma chladeným Cristalom ( miestne pivo  10 c). V lese sa totiž skrývala výletná reštaurácia pre turistov, ktorí ju navštevujú na veľkej lodi.
             Sprievodcovia na Kube majú určenú pevnú sadzbu za služby, samozrejme je to pre štátnu spoločnosť, ktorá túto činnosť zastrešuje. Samozrejmosťou je znalosť angličtiny a profesionálne oblečenie, ktoré sa šijú pre guiderov vo Švajčiarsku samozrejme s vlajkou Kuby na košeli je samozrejmosťou. Niektorí z nich dokážu premeniť osemhodinový muškársky trip na krásne divadlo s predstavením prírody, rýb, histórie revíru ako aj rekapituláciu trofejných úlovkov. Samozrejme títo ľudia nie sú otravní a okamžite vycítia ak chce mať muškár súkromie, alebo chce svoju výpravu precítiť diskrétne. Malý finančný prezent už ide priamo pre samotného guidera, ktorý sa preto snaží, aby bol hosť spokojný a hlavne zachytal .
pokračovanie nabudúce ( ostrov Cayo Coco )

Tibor ´Pike´Czuľba

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára